Header haar-alternatief


Concept natuurkapsalon


Bij mij kun je geen permanent krijgen en je kunt je haar niet laten blonderen. Behandelingen die alleen maar chemisch mogelijk zijn, doe ik niet. Verven doe ik wel, maar alleen met plantaardige verfstoffen. Ik werk met zoveel mogelijk biologische haarproducten. Van o.a Weleda.logona en lavera. Ik bied u een biologisch kopje koffie aan of thee uit mijn biologische tuin De handdoeken worden gewassen met ecover wasmiddel en er word ook schoongemaakt met ecover schoonmaakmiddelen. Tevens werk ik met houten en hoornen kammen. De kleuring word klaargemaakt in een aardewerk schaaltje

Het zijn niet alleen de chemische kleurstoffen, maar ook de lakken die slecht zijn voor je gezondheid. Er worden in een kapsalon heel veel vluchtige middelen gebruikt. In permanentvloeistof zitten hele akelige zuren, en er zit waterstofperoxide in. Dat zijn allemaal middelen die op je ademhalingswegen slaan, net zoals haarlak. Haarlak wordt verneveld en dat bestaat uit zulke fijne deeltjes, dat sta je de hele dag in te ademen. Vroeger had je daardoor echt mensen met laklongen. Doordat ik met natuurlijke stoffen werk, heb ik ook geen last van typische beroepskwalen als kapperseczeem.

Lava-aarde, uit het Atlasgebergte in Afrika, is het product dat ik ook te koop aanbied. Je kunt het gebruiken als shampoo, maar je kunt het ook voor je lichaam gebruiken. Sommigen wassen hun kinderen ermee, omdat het geen zeep is. En het is gewoon lekker spul. Ik vind het ook léuk, want het is een beetje van de beesten om je met modder te wassen. Dan zie je dat er een soort logica in zit. Als beesten dat doen om zich op die manier te wassen, dan is het niet zo raar om dat als mens ook te doen. De lava aarde word geïmporteerd uit Duitsland ,ze hebben er daar dan inmiddels echt cosmetica van gemaakt, ook volgens de wet. Dat vind ik ook wel weer prettig. Als je gewoon henna koopt in een winkel, dan heb je daar geen controle op. Je weet niet of ze bestrijdingsmiddelen hebben gebruikt, tenzij het van een biologische plantage afkomstig is.

Het ecologische aspect is erg belangrijk voor me. Ik vind het ook nog steeds zonde iets weg te gooien dat nog goed is of alsmaar nieuwe dingen te kopen. Biologisch eten doe ik omdat ik denk dat ik er zelf beter van wordt, maar vooral omdat het gewoon goed is voor het milieu. Ik vind het belangrijk op een goede manier met deze aarde om te gaan en daar wil ik op mijn manier aan bijdragen. 'Verbeter de aarde, begin bij jezelf', dus. Ik vind het heel belangrijk dat mensen die op welke manier dan ook buiten de boot vallen, wel de mogelijkheden houden om gebruik te kunnen maken van dit soort diensten.

Het concept van natuurkapsalon Haar-alternatief is uniek in deze streek en ook de omgeving draagt er een steentje aan bij. Ik woon in het buitengebied maar ben echter prima te bereiken ook met het openbaar vervoer. De bus stopt hier op 2 minuten afstand. En het is nog een mooie wandeling ook. Bij natuurkapsalon Haar-alternatief even tot rust komen in mijn kleine stukje natuur.